top of page

Skidvecka i Sveriges bästa skidort - Åre

Förväntningarna va på topp när jag baxade på skidfodral och resväska på spårvagnen. Äntligen var det dags att komma iväg! Dags att för första gången testa på Åre, Sveriges bästa skidort, och även första gången att testa på nattåget. En hel fredag på jobbet hade avverkats där det minst sagt varit svårt att hålla fokus på rätt saker. Klockan 18:30 ska tåget avgå och ordentlig som man är ser jag till att vi samlas kl18 för att ha tid på oss att hitta rätt men i typisk SJ-anda är tåget lite försenat. Det här gör dock ingenting för våran del då vi alla är lika pepp på att få komma iväg på den här resan. Väl ombord på tåget gör vi oss hemmastadda, käkar lite medhavd middag och spelar lite spel och vi är alla överens om att det här var betydligt bättre än å sitta intryckt i en bil även om vi fick vänta lite på perrongen. Sömnen blev lite sisådär för hela sällskapet men en trevlig frukost och synen på all snö utanför tågfönstret gjorde mer för energin än någon energidryck någonsin skulle kunnat gjort. När vi fått av väskorna från tåget var det raka vägen till lägenhetsreceptionen och bagageförvaringen i Åre Fjällby för klockan var bara 8:30 och en heldag med skidåkning väntade. Tack vare ett otroligt bra upplägg med ordentliga förvaringsburar och tillgång till omklädningsrum var vi snart redo att ge oss ut i backen och vi kände oss trygga med att våra grejer skulle finnas kvar när vi var klara och kunde få tillgång till lägenheten senare på eftermiddagen.

 

Boendet för veckan var en tvårummare med kök/vardagsrum och 2 toaletter med dusch. I vardera rum fanns en våningssäng och gott om förvaringsmöjligheter men det bästa med lägenheten var dess läge. Med ca 100 meter till VM8 var det i stort sett ski in - ski out och tack vare detta kunde de flesta luncher ätas i stugan. Förutom en lite mer ekonomisk lösning fick vi även chansen att tina upp ordentligt inför eftermiddagens åk vilket verkligen behövdes då vi nästan hela veckan hade mellan -20 till -12 grader.         

Åkningen under veckan blev ganska varierad med en hel del nysnö i början på veckan vilket gav fina backar med mycket grepp och sen mot slutet blev det hårdare och hårdare. Dessutom var det fullt fokus på att få iordning backarna runt VM8 inför Alpina VM vilket tyvärr begränsade åkningen i Gästrappet och Lundsrappet mot slutet av veckan. Det här var väldigt tråkigt då vi tyckte de här backarna var bäst plus att man kunde åka gondolstolen upp i VM8 istället för åttastolen. Det här hjälpte otroligt mycket för att hålla temperaturen i händer och fötter på en hyfsad nivå. I mitten av veckan fick vi möjlighet att komma upp på högzon då de åter öppnade upp Gondolen efter stormen Jan. Förutom bra åkning ner i Störtloppet var det otroligt häftigt att se all nedisning som skett och man fick nästan lite postapokalyptisk känsla. Tyvärr hölls Kabinbanan stängd hela veckan på grund av nedisningen vilket var synd. Andra delen av systemet som vi spenderade mycket tid i var Björnen då det inte blåste lika mycket här och sittliften hade kupa att dra ner. Åkningen var okej men eftersom det bara fanns en röd backe, Viksvängen, och inte lika mycket höjdmetrar att åka blev det lätt lite tråkigt i längden. På fredagen passade jag på att testa Skistars Ski Touring tur vilket var en heldag med guide som vänder sig till åkare som testat Ski touring tidigare. Det visade sig att jag var den enda anmälda så det blev en privattur vilket var väldigt roligt. Jag kan starkt rekommendera den här turen även om ni inte har lika tur som jag och blir ensam i gruppen för vi hittade en hel del fina åka trots att det var total whiteout uppe på Skutan. 

Eftersom vi åt hemma i lägenheten de flesta dagarna blev det inte så många besök på lunchrestaurangerna ute i backen, men de som vi provade var Rautjoxa Värdshus och Kastrullen. Rautjoxa var vi inte särskilt imponerade över när det kom till maten men själva atmosfären i lokalen var mysig. Kastrullen hade trevlig atmosfär den också, dessutom bra service och god mat till ganska rimlig kostnad.     

Den enda After Ski som vi provade på var på Hyddan som ligger en bit upp i Stjärnbacken ovanför VM6:an. Här hade de liveband som spelade och det var god stämning. Dock så var det väldigt begränsat med matservering så om ni vill äta något mer än gulaschsoppa får det bli ett annat ställe.

Då vi tog nattåget hem till Göteborg igen på lördagen kunde vi åka skidor hela den här dagen också. Vi checkade bara ut på morgonen och la vår packning i bagageförvaringen under dagen och sen när vi var färdiga kunde vi duscha och byta om i omklädningsrummet. Vi fick dock en del tid att slå ihjäl då tåget gick klockan 20:00 från Åre Station. Den här tiden spenderade vi på Lounge där vi fick utsökta pizzor och öl som en bra avslutning på en mycket trevlig vecka.

Mitt betyg av Åre är att det är Sveriges bästa skidort. Tack vare högzonen får man ordentligt med fallhöjd och riktigt långa åk ifall man kör från toppen till botten. Liftsystemet är också modernt och effektivt vilket gör att det går fort att ta sig upp för backarna. Byn är mysig och har en god stämning och det finns gott om alternativ när det gäller boende. Det som är något sämre med Åre är dock att man ganska snabbt hinner köra igenom majoriteten av backarna och att ifall man stannar i en vecka eller mer blir det svårt att få till varierad åkning i backarna. Dock så är offpistmöjligheterna nästan oändliga så ifall man är sugen på att topptura finns det åkning i överflöd. Jag kommer garanterat besöka Åre igen men då kommer det bli mer fokus på offpistskidåkning och antagligen kommer jag nöja mig med en långweekend. Nattåget vill jag också ge en stor tumme upp till för det fungerade väldigt smidigt och gav oss dessutom 2 skiddagar extra tack vare att man kom upp på morgonen första dagen och åkte hem på kvällen den sista. 

 

Tack Åre och på återseende! 

P1000163.JPG
P1000157.JPG
P1000181.JPG
P1000180.JPG
P1000174.JPG
bottom of page