top of page

Delsjöområdet / Kåsjön

Några spårvagnshållplatser öster om Korsvägen finner man Delsjöområdet och öster om Delsjöområdet dyker Stora Kåsjön upp. Jag har utforskat väldigt stora delar av Delsjöområdet från sadeln på min mountainbike och alltid tyckt att det är ett av Göteborgs härligaste naturområden. Kåsjön har jag också varit borta och nosat på lite granna med cykeln men tyckte då att stigarna som följer strandkanten passade bättre för vandring än för cykling. Oavsett om man vill ha tillrätta lagda grusvägar eller vilda stigar finns det något för alla i Delsjöområdet men väljer man att ta sig bort mot Kåsjön gäller det att man gillar smala och slingrande stigar.    
Den här turen startar från friluftsparkeringen på Oxledsvägen i Sävedalen där grusvägen till Blacktjärn börjar och det är den här grusvägen vi ska följa de första killometrarna. När grusvägen övergår till en väldigt bred spång är det dags att hålla utkik åt vänster för att hitta en mindre spång som kommer ut under den stora spången och leder in genom ett buskage. Den här tar vi oss ner på och håller sen vänster när stigen delar sig och fortsätter längs den här stigen tills vi när den västra änden på Stora Kåsjön. Här håller vi höger för att följa Kåsjö Rundan medurs och så länge man följer de röda ringarna på träden och de fastspikade Kåsjö Rundan-tavlorna kommer man hitta rätt. Natur skiftar lite på norra sidan av sjön och förutom alla tallar dyker det ibland upp områden med björk och andra lövträd. 
När man nästan har gjort ett fullt varv runt sjön håller man vänster när man kommer ner i en svacka för att ta sig tillbaka till den breda spången. Väl ute på spången håller vi höger för att gå tillbaka mot bilen men efter någon kilometer när grusvägen svänger höger finns det en stig som tar av åt vänster och den här ska vi ta av in på. Följ den här stigen ungefär halvvägs till Lilla Delsjön tills man kommer fram till några skyltar som säger bl.a. "Go Plats". Här ska vi ta stigen som svänger av åt höger för att ta oss tillbaka till Blacktjärn och sedan parkeringen men om man vill ha lite häftig utsikt kan man följa skylten till den goa platsen.   
 Hela turen som vi gick hittar du längs ner på sidan och jag kan starkt rekommendera att utforska mer av det här härliga naturområdet.
P1010192.JPG
delsjöområdet-kåsjön.png
delsjöområdet-kåsjön-trailforks.png
P1010160.JPG
P1010081.JPG
bottom of page