top of page

Sandsjöbacka Naturreservat

När man söker en fristad från stadens pulserande liv och en möjlighet att fördjupa sig i naturens skiftande underverk, behöver man inte leta långt söder om Göteborg. Här, i den förtrollande oasen som kallas Sandsjöbacka Naturreservat, öppnar sig en värld av upplevelser för den äventyrlige vandraren. Med en varierande terräng och många stigar att välja mellan kan man komma tillbaka flera gånger för att upptäcka något nytt. Alla olika leder är dessutom väl uppmärkta och i alla vägskäl finns det skyltar som hjälper en att hitta rätt. Det finns även en mängd olika parkeringsalternativ som gör att man kan starta på olika ställen i naturreservatet och på det sättet få en ny tur varje gång man kommer tillbaka. Ett måste att besöka i Sandsjöbacka är dock Ljungheden som ligger där det står Bräckan på kartan. Förutom ett häftigt landskap får man även fina vyer härifrån då heden är en av de högre punkterna i omgivningen. 

Skoval för att vandra i Sandsjöbacka Naturreservat är ganska valfritt. Tack vare ett bra underhåll från Västkuststiftelsen finns det spångar över nästan alla blöta passager vilket gör att man kan ta sig fram torrskodd. Dock så går man för det mesta på vanlig stig vilket betyder ojämnt underlag där lite extra stöd aldrig är fel.  

Som turförslag kan jag starkt rekommendera slingorna i södra Sandsjöbacka där man oavsett slinga får en fin vandring.
- En specifik slinga förutom Ljungheden som jag rekommenderar är att man slår ihop den röda slinga i Kyrkobyn-Dala med den blåa från Hagryd-Dala. Då får man en tur på ca 10km som bjuder på barrskog blandat med berghällar, bokskog där marken är täckt av vitsippor och öppna fält med betande hästar. 
- En annan slinga är att kombinera den blåa slingan från Långås med den blåa från Grönabur och då få ca 8km fin vandring. På den här slingan börjar man i bokskogen bredvid Sandsjön för att sen ta sig upp på Ljungheden och följa den här så långt söderut som det går. När man kommit ut på vägen vid Grönabur följer man den här en liten bit västerut innan man svänger av norrut in i barrskogen. Efter någon km är man åter ute på Ljungheden för att ta sig tillbaka till parkeringen vid Sandsjön.
- Även norra Sandsjöbacka är vackert med Sisjön och Oxsjön och ifall man vill ta en fin tur här rekommenderas Torrekullaleden starkt. Den går att starta på lite olika ställen så som Torrekullagården, Sisjöns badplats eller Oxsjöns parkering och rundan blir runt 18km. Torrekullaleden går runt det militära övningsområdet som finns i norra delen av naturreservatet och runt nästan hela turen stöter man på varningsskyltar som påminner om övningsområdet. Förutom fin utsikt över Sisjön och Oxsjön bjuder slingan också på varierande skog och underlaget är blandat grusväg och lite mer upptrampad stig som alltid är lätt att följa.
P1000521.JPG
sandsjöbacka_trails.png
P1000504.JPG
P1000787.JPG
bottom of page