Äventyr i Svenska & Norska fjällen | GBG Wknd Warrior
top of page

Sommaräventyr i Svenska och Norska Fjällen

Att vandra i fjällen under sommaren är en underbar upplevelse. Naturen är svårslagen och det är ett lugn som är svårt att hitta på andra ställen. Just därför beslutade jag och min flickvän att ta två veckor och resa runt i de svenska och norska bergen.

 

Vi startade våran resa med att åka upp till Funäsdalen där vi stannade i en vecka. Det blev en mjukstart första dagen som vi kom upp med en båttur på Funäsdalssjön. Från sjön har man otrolig utsikt över Funäsdalen, Funäsdalsfjället och fjällen runt omkring och längs med strandkanten finns några sandstränder som man kan ta sig in till för att fika. Aktivitet nr2 blev att vandra Guldtur 9, Gruvturen - Lillskarven, vilket är en 11km lång tur med 500 höjdmeter att ta sig upp för. Turen startar nere i Tänndalen och tar en upp genom fjällskogen en bit innan man kommer upp på kalfjället. Det är mycket fin utsikt redan från början och lutningen är för det mesta lagom brant. Väl uppe på toppen av Lillskarven belönas man med 360 graders panoramavyer som sträcker sig så långt som ögat når. På vägen ner går turen via Andersborgsstugan där det passar perfekt att stanna till för lite fika innan man fortsätter turen. Den här turen är bara en av alla fina turer som finns runt Funäsdalen och alla erbjuder på härlig fjällupplevelse.

Nästa aktivitet som vi hittade på var att klättra till toppen av Funäsdalsfjället. På Topsport kan man hyra klätterutrustning och sedan finns det en klätterled upp för berget till toppen. Det är en rolig klättring som inte är allt för tekniskt krävande vilket betyder att majoriteten av människor klarar av leden men ifall man är osäker finns det alternativa vägar på de mest krävande klättringarna. På vägen upp har man hela tiden utsikt över Funäsdalen och Funäsdalssjön och det är ett väldigt roligt och lite annorlunda sett att ta sig till toppen.

Sista aktivitet vi gjorde är nästan ett måste ifall man besöker Funäsdalen och det är att besöka Myskoxarna på Myskoxcentrum. Här får man en guidad tur till Myskoxhägnet och man har chansen att komma väldigt nära dessa häftiga djur.  

Efter Funäsdalen var siktet inställt på Gjendesheim för att vandra Besseggen men på vägen passade vi på att göra ett snabbstopp i Røros eftersom det är på vägen. Förutom en maffig kyrka så är den gamla stadskärnan väldigt fin att gå runt och kolla på. Väl framme i Gjendesheim möttes vi av en svårslagen utsikt där man ser ut över sjön Gjende vilken är helt omsluten av höga och branta fjälltoppar. Tyvärr satte sjukdom och ostadigt väder stopp för Besseggen-vandringen men de dagarna som vi spenderade i Gjendesheim bjöd på fina vyer som man inte glömmer i första taget.

 

Nästa stopp på resan blev Bergen ute på norska västkusten och resan dit från Gjendesheim bjöd på en hel del fjordar och en tur genom världens längsta biltunnel, Lærdalstunneln. Med sina 24,5km och konstanta lutning var det minst sagt en upplevelse att köra igenom den. I Bergen tog vi en dag för att se oss omkring i stadskärnan där de gamla husen i Bryggen-kvarteret verkligen var en upplevelse. Andra dagen tog vi förmiddagen för att ta oss upp på Ulriken för att få en ordentlig utsikt över Bergen. Tack vare kabinbanan blev det en smidig och snabb resa både upp och ner från toppen och utsikten var mycket fin.  

 

Avslutningsvis på resan tog vi oss till Gaustatoppen för att ta oss upp till den gamla Nato-anläggningen som finns på toppen. Dock så var resan mellan Bergen och Gaustatoppen en upplevelse i sig  med alla vyer längs vägen och tunnlarna och utsikten vid Vøringsfossen så det är minst sagt värt att ta några extra stopp på vägen. För att ta sig till toppen på Gaustatoppen kan man antingen vandra eller så kan man ta den gamla tågbanan som går inuti berget. Beroende på ifall man vill gå båda vägarna eller åka tåget någon väg kan man parkera bilen olika då den tänkta vandringsleden startar några km söder om parkeringen till Gaustabanen. Det går fint att vandra från Gaustabanens parkering också men början på vandringen innan man ansluter till den stora leden blir då aningen brantare. Oavsett vart man startar vandringen så kommer det vara en väldigt stenig vandring då hela berget är som ett stort grustag av modell större stenar. Vi valde p.g.a det här att ta Gaustabanen nedåt spara på knän och leder plus att vi ville se hur Gaustabanen såg ut. Det här beslutet är vi nöjda med för det var en rolig upplevelse att åka den gamla tågbanan och få se hur det såg ut inne i berget.

 

De svenska och norska fjällen har verkligen otroligt mycket att erbjuda och den här resan gav bara mersmak så det kommer inte dröja länge innan en liknande resa görs igen.

20180726_134911.jpg

Utsikt från toppen av Lillskarven

under vandringen av Guldtur 9

20180727_110750.jpg

På väg upp mot toppen av Funäsdalsfjället

via klätterleden

20180727_143145.jpg

Myskoxarna på myskoxcentrum

20180728_123448.jpg

Ett av de gamla husen i Røros

20180728_193825.jpg

Utsikt från tältplatsen i Gjendesheim

20180730_174652.jpg

Utsikt från ett av våra stopp på väg mot Bergen

20180801_131131.jpg

Bergen uppifrån Ulriken

20180731_131942.jpg

Några av de gamla husen nere vid Bryggen i Bergen

20180802_141805.jpg

Utsikt från toppen av Gaustatoppen

bottom of page