Äventyr till Kebnekaise 2019 | GBG Wknd Warrior
top of page

Äventyr till Sveriges högsta berg - Kebnekaise

Att ta sig upp på toppen av Sveriges högsta berg, Kebnekaise, lär nog vara på många outdoor entusiasters Att-Göra lista. 

Åtminstone har det varit på min under ett par år nu och den här sommar var det dags. Tillsammans med min flickvän Elin och kompis Marcus stack vi iväg för att ta oss an utmaningen och förhoppningsvis komma hem med fina minnen av en svårslagen naturupplevelse. 

 

Det blev en två dagars bilfärd för att ta oss från Göteborg till starten på Kebnekaise vandringen, Nikkaluokta och första natten på roadtrippen slog vi läger i närheten av Högakustenbron. Vi hittade en liten camping där faciliteterna lämnade mer att önska men läget var däremot toppen, längst in i en vik med sandstrand. Dessutom låg campingen väldigt nära starten på stigen som leder upp på Valkallen vilket skulle bli vårat morgon-mission innan vi körde vidare norrut. Valkallen bjöd på otrolig utsikt över stora delar av Höga kusten och vandringen var perfekt som morgonpromenad före en lång bilkörning.

Nikkaluokta nådde vi senare den kvällen och vi satte upp våra tält innan det var dags att laga middag i det gemensamma köket i servicehuset. Från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation, vilket är etapp ett för att bestiga Kebnekaise, är det en ca 20km lång vandring som vi betade av på lite över 6 timmar i behagligt tempo. Ifall man känner att 20km är lite för långt eller man bara vill spara sig inför bestigningen är det möjligt att kapa vandringen med 6km genom att väljer båt en bit av vägen alternativt tar man helikopter hela sträckan. Då vi valde att vandra hela sträckan fick vi se en hel del variation på naturens karaktär längs med vägen och första delen var vi omgivna av den typiska björkskogen som man finner i de svenska fjällen. Efter någon kilometer blev skogen glesare och vi kunde nu få en ordentlig blick på bergen som omgav oss och i fjärran kunde vi se Tolpagornis karakteristiska form som indikerade i vilken riktning som fjällstationen låg. Stigen var till en början bred grusväg som sedan övergick till smalare stig där man hela tiden fick hålla uppsikt över hur man placerade fötterna för antingen fick man kryssa mellan stora stenar som stack upp ur jorden eller så såg man till att hålla sig kvar på en spång. När vi kände att det var dags att äta lunch hittade vi en fin plats precis intill en fjällsjö och utsikten var svårslagen och fick en snabbt att glömma den tunga väskan som man åter skulle ta på sig när rasten var över.

 

Väl framme vid fjällstationen hittade vi en tältplats för våra två tält en bit bortanför fjällstationen där utsikten var otrolig men läget utsatt. Dock så var det bara fint väder utan några starka vindar i prognosen framöver. För att ta oss till servicehuset vid fjällstationen hade vi en bit att gå men detta är något man får förvänta sig då det är många tältare som slåss om de bästa platserna. Kebnekaise fjällstation var mycket trevlig och servicehuset gjorde våran vistelse betydligt enklare än vi planerat tack vare dess stora kök och på kvällen satte vi oss i fjällstationens stora gemenskapsrum och njöt av varsin öl från deras bar.  

 

Efter att ha vaknat upp till en vy som inte ens det bästa hotellet skulle kunna ge dig och med en rejäl frukost i magen var det dags att åter snöra på sig vandringskängorna och styra stegen mot Kebnekaises sydtopp via den västra leden. Väskorna var betydligt lättare idag då vi bytt till dagsryggsäckar där enbart lunch, snacks och extrakläder låg packat och allas humör var på topp för vädret var nära på perfekt. Vandringen var till en början lätt och stigningen var inte mycket att tala om men desto närmare Kittelbäcken vi kom så blev det brantare och brantare och mer och mer sten som stack upp ur marken. Kittelbäcken rinner i botten på ett bergspass som leder upp till foten av Kebnekaise och hela vägen upp går man på kanten av passet med glaciär-vattnet forsande vid sidan av sig och högst upp i passet kan man börja skymta berget som man har som mål att bestiga. Då Kebnekaise är för brant för att ta sig upp på från det här passet svänger stigen av åt vänster för att korsa Kittelbäcken där passet börjar plana ut och via en stålbro tar man sig över forsen torrskodd och påbörjar bestigningen av Vierranvárri. Vill man passa på att fylla vatten är det här som sista chansen finns innan man kommer tillbaka och det kan va en bra idé för det är många höjdmeter kvar till toppen. På grund av hur bergen ser ut runt Kebnekaise behöver man först ta sig över toppen Vierranvárri innan man kan börja ta sig upp mot Kebnekaises topp och för min del slutade tyvärr bestigningen av Kebnekaise på Vierranvárris topp. Mitt högra knä hade på vägen upp börjat värka och i ett försök att få det att inte bli värre hade vi stannat så jag kunde linda det. Dock så märkte jag att så fort stigen började gå nedför efter Vierranvárris topp att det gjorde så ont att jag knappt kunde gå. Så med 7 av 8km avklarade mot toppen beslutade jag mig för att det bästa var att vända om för att inte göra det hela ännu värre och Elin och Marcus fick fortsätta utan mig. Det var ett tufft beslut att fatta men med tanke på hur långsamt jag klarade av att gå för att ta mig tillbaka ner för allt vi gått uppför var det helt klart det rätta beslutet. 

För Elin och Marcus del fortsatte vandringen och efter att ha nedstigit en hel del höjdmeter på Vierranvárris nordsida var det äntligen dags att börja ta sig upp på Kebnekaise. Vandringen var lika brant och stenig här som uppför Vierranvárri men den fina utsikten gav lite extra kraft i de annars trötta benen. Innan man når ända upp till toppen kommer man upp till Toppstugan som erbjuder möjlighet till skydd ifall vädret plötsligt skulle slå om och här går det även bra att lämna sin väska ifall man inte vill ta med den hela vägen upp. Härifrån går det även att se den snöklädda toppen som man kämpat så för att ta sig upp till och det är bara att påbörja den sista stigningen för att nå toppen där man har 360 graders vy av otrolig utsikt. Efter att ha sugit i sig den fina utsikten är det dags att ta sig tillbaka till fjällstationen och det är samma stig tillbaka som gäller.      

På grund av mitt värkande knä insåg vi att det inte skulle vara en bra idé att vandra tillbaka till bilen så istället fick det bli helikopter hem. Förutom ett väldigt mycket snabbare alternativ till vandringen gav det oss även ett helt nytt perspektiv av naturen som vi två dagar tidigare spenderat 6 timmar i. Så om man kan motivera kostnaden på 850:- är det verkligen ett häftigt avslut på en fantastisk naturupplevelse.

Det här var första delen på vårat sommaräventyr och efter att ha landat i Nikkaluokta packade vi in i bilen och körde vidare mot Lofoten i Norge för att se ifall det verkligen var så fint som sociala medier får det att framstå. Men det här äventyret får ett eget avsnitt som du hittar här

Tips om vandringen:

- För övernattning vid fjällstationen finns det 2 olika alternativ. Antingen bär du med dig eget tält och sover i det eller så sover du i ett rum på fjällstationen. Om du väljer tält så är det helt fritt att slå upp det vart du vill så länge du är mer än 150m från någon av fjällstationens byggnader men det är många som tältar så det kan vara svårt att hitta en bra plats. För rum i fjällstationen så är det bra att förboka i god tid då det kan vara högt tryck på rummen.

Klicka här för STF:s bokningssida.  

- När det kommer till vandringen mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation rekommenderar jag starkt att ta båten en bit av sträckan ifall du inte är van vid att gå långa sträckor med tung packning. Kostnaden på 350:- är definitivt värd det och jag ångrar nu i efterhand att vi inte tog båten för det kunde kanske betytt att jag klarat hela bestigningen.

Klicka här för båtens avgångstider.

 

För själva bestigningen finns det 2 olika leder att ta. Om du tänkt gå på egen hand är det västra leden som gäller. Den är 8km lång och totala stigningen är 1800m där några hundra höjdmeter är från bestigningen av Vierranvárri. Den här leden är till största del mycket stenig och på delar såpass brant att man får ta hjälp av händerna för att komma upp och ner för vissa partier.

Den östra leden är något kortare och alla höjdmeter du klättrar uppför tar dig närmare toppen. Dock så kräver den här leden guide och klätterutrustning som man antingen kan förboka eller boka på plats.

Klicka här för mer info eller bokning

Oavsett vilken led du väljer att ta så är det fysiskt ansträngande att bestiga Kebnekaise och det är bra om du styrketränat och vandrat en hel del innan. Tidsåtergång är alltid svårt att säga men räkna med absolut minst 10h och planera mat, vatten och snacks därefter.

 

Fjällstationens servicehus är toppen och erbjuder ett stort kök där du kan laga din mat vilket betyder att du kan lämna campingköket i bilen. Det finns även bra duschar och bastu att tillgå så man kan fräscha till sig efter en ansträngande vandring. Här finns även gott om eluttag så man kan ladda mobil, kamera eller annan elektronik. För att få tillgång till servicehuset betalar man 250:- för STF medlemmar alt. 350:- och då har man tillgång till servicehuset i 24 timmar.

Packlista:

  • Regnjacka & regnbyxor

  • Vandringskängor

  • Trekkingbyxor

  • Funktionströja

  • Underställ

  • Fleecetröja

  • Tunn dunjacka

  • Mössa

  • Handskar

  • Halsduk / buff

  • Extra vandringsstrumpor

  • Underkläder

  • Handduk

  • Tält, sovsäck, liggunderlag (om du tältar)

  • Mat & snacks

  • Första hjälpen kit

  • Skavsårsplåster eller tygtejp

  • Vattenflaska / vätskesystem

  • Karta & kompass
     

Saknar du något i packlistan?

Klicka nedan för att köpa det! (Affiliate länkar)

outnorth.png
outdoorexpert.png
P1020603_edited.jpg
P1020636.JPG.jpg
P1020644.JPG.jpg
P1020653.JPG.jpg
P1020689.JPG.jpg
P1020693_edited.jpg
P1020710.JPG.jpg
P1020767.JPG.jpg
P1020742.JPG.jpg
P1020755.JPG.jpg
P1020762.JPG.jpg
P1020759.JPG.jpg
elin_mn_selfie.jpg
P1020777_edited.jpg
Kebmap_blank.png
bottom of page