top of page

Äventyr till Lofoten i Norge

Lofoten i norra Norge sägs vara något helt unikt och absolut något man bör besök så efter att ha avklarat våran Kebnekaise vandring var det hit som GPS förde oss. Efter en dag i bilen över den vackra svenska och norska fjällvärden kom vi tillslut fram till Narvik där vägen ut till Lofoten börjar. Redan från det att vi såg det klarblåa vattnet och de höga bergen insåg vi att besöket till den här ögruppen verkligen skulle bli något utöver det vanliga.

Första stoppet vi gjorde var i Svolvær som är den största staden på Lofoten. Här finns en bra turistinformation med guideböcker och tips på aktiviteter som man kan göra och vart bra campingplatser finns. Efter att ha ätit en trevlig lunch nere i hamnen gick vi in till ett av de företag som erbjuder guidade aktiviteter runt Lofoten och bokade in oss på en RIB safari till den kända Trollfjorden. Förutom att få se den vackra fjorden var det även en örnsafari så vi lyckades få se en hel del havsörnar både i Trollfjorden och sedan på 2 andra ställen på vägen tillbaka till Svolvær.

Boende för våra dagar i Svolvær var campingen Lofoten Feriesenter som med sitt vackra läge och fina tältplatser var väldigt trevligt. Campingen ligger även på gångavstånd från Svolværs centrum så man kan låta bilen stå ifall man ska hitta på aktiviteter. Faciliteterna var fräscha men det gemensamma köket var alldeles för litet så man fick köa för att kunna laga mat eller få sittplats ifall man ville äta där.

Dagen därpå var det dags att utforska Fløyatoppen som är en av bergstopparna som ligger precis bredvid Svolvær. Starten på vandringen är nästan i centrum så den är lätt att ta sig till men själva vandringen är ordentligt tuff till en början då det är brant stig som kräver en del enklare klättring för att ta sig upp. Men när den första biten är avklarad planar stigen ut och övergår till mer vanlig vandringsstig ett tag innan det är dags att ta sig upp på själva toppen. En plats man absolut inte bör hoppa över på vägen upp är att ta den lite längre stigen som går förbi Djevelporten. Även om platsen kan ha en del människor vid sig som vill fota sig själva när de står på stenblocket är det absolut värt lite väntan för att få komma ut på den. När man har fått lite foton vid Djevelporten är det bara att klättra vidare upp till toppen på Fløya där utsikten är ännu bättre än du redan har haft på vägen upp. 

 

Innan det var dags att åka vidare sydväst på Lofoten passade vi på att ta en förmiddagsutflykt med en fisketur. Vi hade läst att det nästintill var obligatoriskt ifall man kom till Lofoten att testa på att fiska och jag kan inte annat än å hålla med. Båten vi åkte ut med var över 200 år gammal och besättningen var toppen och bidrog till att göra utflykten till upplevelse man sent kommer glömma. Att vi även fick upp torsk som var större än jag någonsin tidigare ens varit i närheten av gjorde ju inte det hela sämre heller. Rekordet för våran dag var lite över 7 kg och störst mellan Elin, mig och Marcus vann Marcus med en torsk på 5.56 kg som gav en rejäl fight innan den kom upp i båten. 

 

När vi kände oss klara i Svolvær körde vi ner till Moskenes som nästan ligger så långt ut på Lofoten man kan komma. Här slog vi upp våra tält på Moskenes camping innan vi begav oss iväg för att vandra till Kvalvika stranden. Parkeringen till den här vandringen låg ungefär 40min med bil från Moskenes och trotts att vädret var regnit var det precis så vi lyckades få oss en parkeringsplats. Vandringen var relativt enkel men omgivningen storslagen då man gick upp i ett pass mellan 2 höga berg och den kritvita stranden som man kommer fram till gör hela upplevelsen svårslagen. Det finns möjlighet att ta en stig upp på en av bergstopparna som ligger intill stranden men då regnmolnen täckte toppen stod vi över den här vandringen. Dock så kan jag tänka mig att utsikten därifrån ner på Kvalvika är något helt extra när solen skiner och sikten är fri. 

 

Som en avslutande vandringen innan det var dags att ta bilfärja tillbaka till det norska fastlandet blev att bestiga Reinebringen. Då den är en av de mer välkända vandringarna på Lofoten så finns det gått om bilder från toppen ute på bland annat Instagram. Starten på denna vandring är från det lilla fiskesamhället Reine som ligger 5 min bilkörning från Moskenes. Vandringen i sig är ca 2 km för att komma upp på den 480 meter höga toppen vilket betyder att det är ganska så brant vandring hela vägen. Dock så har man byggt en stentrappa nästan hela vägen upp till toppen vilket underlättar vandringen men man ska inte underskatta hur fysiskt det är att ta sig upp. Väl på toppen bjuds man på en otrolig utsikt som belöning för slitet upp och att få se dessa vyer på riktigt är något helt annat än å titta på en bild i telefonen. 

 

Lofoten är verkligen en av de finaste och häftigaste platserna som jag besökt och jag rekommenderar starkt att du besöker den här otroliga ögruppen.            

Tips om Lofoten:

- Var flexible i din plan. Vädret kan ändra sig fort och skilja sig mycket mellan olika delar av Lofoten. Så kolla vädret på lite olika ställen och åk dit vädret är som bäst för dagen. Det är inga större avstånd och vyerna man får på vägen gör snabbt att man glömmer bort tiden.

 

- För att kunna va så flexibel som möjligt föreslår jag starkt att man campar istället för att bo på hotell eller pensionat. Vi tältade på hela våran resa på Lofoten och hade aldrig några problem att få campingplats och alla campingarna som vi bodde på hade bra faciliteter. 

- För att verkligen få ut det mesta av Lofoten bör man ta sig upp i bergen. Det finns mängder av olika vandringar av olika svårighetsgrad på de olika öarna men oavsett vilken du väljer kommer du få vyer som inte går att få från bilvägen. Bok med vandringstips fanns att köpa på turistinformationen i Svolvær.

- Vi är supernöjda med de guidade turerna som vi åkte på och det gav det där lilla extra till hela upplevelsen. Så kosta på dig någon guidad aktivitet så som örnsafari, fisketur eller kajaktur. Ingen av de aktiviteterna som vi gjorde hade vi förbokat mer än kvällen innan så även om du är mitt i högsäsongen går det att hitta på något med kort varsel.
 

Känner du att du saknar utrustning för ett äventyr som detta?

Klicka nedan för att köpa det! (Affiliate länkar)

outnorth.png
outdoorexpert.png
P1020787.JPG
P1020823.JPG
P1030004.JPG
P1030026.JPG
P1030073.JPG
P1030122.JPG
P1030173.JPG
P1030230.JPG
P1030272.JPG
P1030284.JPG
bottom of page