top of page

Vättlefjälls Naturreservat

En kort bilkörning norr om Göteborg ligger Vättlefjäll, ett rejält skogsområde fyllt med varierande terräng och fina sjöar. Utbudet på stigar att välja mellan är stort vilket gör att alla kan hitta en runda att vandra. Jag själv hade aldrig varit i det här området innan men basserat på det jag hört om Vättlefjäll och från kartor jag tittat på lät det som ett naturområde som verkligen behövde besökas och jag är väldigt glad att jag gjorde det. Vi skrapade bara på ytan med våran vandring på ca 16km runt Surtesjön och dess närmsta grannsjöar men det  bjöd minst sagt på en härlig naturupplevelse. Skogen skiftade ständigt karraktär och sjöarna dök upp lite då och då för att ge nya intryck. Att stigarna och spångarna dessutom var mycket välskötta gjorde det lättvandrat och man kunde istället njuta av naturen runt om kring en.
 
Eftersom jag bara varit här en gång så kan jag enbart ge tips på det jag såg under den här vandringen men då vi täckte nästan hela södra Vättlefjäll fick vi en bra titt på hur det var där. Vi parkerade vid Surtesjöns nordöstra ände och började vandring genom att gå norrut längs motionsspåret som började precis vid parkeringen. Efter någon kilometer på motionsspåret var det dags att hålla vänster ut på en spång för att följa den gröna slingan. Vi höll oss på den gröna slingan ända till södra änden på Skyrsjön och på vägen fick vi se ständigt skiftade skogskaraktär och följa den fina Skyrsjön. Den här biten av stigen var lättvandrad utan att vara för tillrättalagd och den gav verkligen en riktig friluftsupplevelse. Väl nere vid södra änden på Skyrsjön övergick stigen till motionsspår igen vilket gjorde vandring väldigt lättvandrat. För att slippa motionsspåret ett tag vek vi av höger in på en liten stig som följde Skyrsjöns västra strand tills man kom fram till vindskydden som finns precis intill stranden. Här fick vi återansluta till motionsspåret en liten bit innan vi kunde ta av åt vänster in på Vättlefjällsleden. Vi följde sedan Vättlefjällsleden ända tillbaka till parkeringen fast med en snabb avstickare vid södra delen av Surtesjön upp på en utsiktsplats. Hela den här biten av Vättlefjällsleden som går längs med sydvästra delen av Surtesjön är motionsspår men naturen runt omkring är mycket trevlig med fin skog och några badplatser. 
Hela turen som vi gick hittar du längs ner på sidan och jag rekommenderar starkt ett besök i det här fina naturreservatet.
 
P1000791.JPG
vättlefjäll_map.png
P1000820.JPG
P1000815.JPG
bottom of page